Skådis

Martin och Filip – Regissörer

Regissörer

Vilka är ni och vad har ni för tidigare erfarenheter av spex?
Halloj! Mitt namn är Martin och jag är Regissör för år 2020s kommande spex! Förra året, som var mitt första på KTH, agerade jag som skådespelare i uppsättningen av Kollektivet. Under vårterminen efter alla föreställningar var slut skrev jag även synopsisen som blev vald till årets spex, den medeltida originalstoryn Bretagne.
 

Tjabba tjena hallå! Jag heter Filip och kommer tillsammans med Martin vara Regissör för årets uppsättning av Jubelspexet! Jag studerar just nu mitt tredje år på Maskinsektionen och har varit med i Spexet två gånger innan. Första året var jag med i gruppen PReko men agerade även B-skådis som karaktärerna Bengan och Baristan. Andra året var jag med i skådisgruppen och spelade den spralliga karaktären Kevin vilket var bland det roligaste jag gjort!
 

Vad gör man i Skådisgruppen?
Som skådis får du inte bara möjligheten att leva dig in i en karaktär och utföra ett välarbetat manus. Du får även djupdyka dig in i en mängd olika dramaövningar för att utveckla din improvisationsförmåga för att senare skina under föreställningarnas kommandon, vilket är Spexets grädde på moset. Skådespelarrollen innefattar även ett eget låtställe för varje karaktär och en mängd omstarter beroende på entusiasm för sång och dans.
 

Hur tidskrävande är det att vara med i Skådis?
Skådisgruppen umgås och repar 2-3 gånger i veckan under spexåret tills föreställningsveckan i april. Repen sker alltid efter skolan så ingen behöver vara orolig att man missar något. Det är ytterst viktigt att gå på alla rep inte bara för sin egen skull att utvecklas utan för att alla skådisarna lutar mot varandra. Dock var aldrig detta ett problem för gruppen förra året eftersom repen var det roligaste som hände i veckan!
 

Vad krävs för förkunskaper?
Det krävs absolut inga förkunskaper! Har man entusiasm och är villig att bjuda på sig själv så finns alla verktyg till att forma dig till en Skådis. Tycker du att enbart sången verkar vara ett problem? Oroa dig inte, vi fixar ett låtställe som kommer passa till specifikt dig!
 

Varför ska man söka Jubelspexet och speciellt Skådis?
För att det är ett sådant extremt mångsidigt och roligt uppdrag. Att spela mot och med sina kompisar, att underhålla en publik, att framföra låtställen uppbackad av en orkester, dansgrupp och en fyrstämmig kör är en underbart känslofylld resa. I och med tiden du lägger ner, kommer du utvecklas i områden du inte förväntat dig, träffa så många andra grymma spexare och framförallt visa upp den bästa showversionen av dig själv framför tusentals åskådare. DÄRFÖR ska du söka Skådis!
 

Vad tycker du är roligast med Jubelspexet?
Martin: ”För mig är det inte bara skådespelandet och att få stå på scen utan den kontext som den är i. Att få göra något passionerat samtidigt som du umgås med resten av Spexet och formar ett starkt band genom sittningar, pubar och samrep. Där du är i en stor gemenskap med människor där alla, som du, strävar mot samma mål. Att sedan i slutändan kunna presentera alla andras delar som har skapats i form av dekor, manus, kostym och musik i ditt skådespeleri. Det är en magisk känsla!” – Martin
 

Filip: ”Att få stå på scenen under föreställningsveckan och få framföra det man jobbat så hårt för i flera månaders tid är sjukt häftigt och fantastiskt roligt, men det som för mig varit det absolut roligaste med Spexet har varit alla nya vänner man träffat! Jag har träffat vänner för livet som hjälpt mig genom både plugget och spexåret. Så om skådisgruppen inte är något som tilltalar just dig, sök i alla fall Spexet, det är så förbannat jävla roligt!!!” – Filip